Årets företagare

Årets företagare utses av Företagarna Västerås och delas ut till den företagare som under året utfört prestation i samhället/näringslivet/Västerås och som genom sitt sätt att vara fungerar som en förebild för andra företagare.

Priset delas ut för att synliggöra företagare som, genom sitt engagemang och entreprenörskap, jobbar hårt för att driva och utveckla sina verksamheter och göra bättre affärer. Utmärkelsen Årets Företagare har en lång historia, precis som Företagarna. Årets Företagare delas ut på lokal, regional och nationell nivå.

De lokala vinnarna går vidare till en regionfinal vars vinnare tävlar om att bli Årets Företagare i Sverige. Efter ett gediget arbete utses slutligen vinnaren under en gala i Stockholms stadshus.

Kriterier

Varje punkt nedan bedöms och betygssätts som sedan sammanvägs. Allmänheten bereds möjlighet att rösta och utgör en juryröst.

 • Äga företaget/verksamheten
  Man ska ha majoritetsägande. Det går bra med finansiärer om ägaren är näst största ägare.
 • Aktivt driva & huvudsysselsättning
  Det innebär att man ska ha företaget som sin huvudsakliga sysselsättning. Det är företagaren som är i fokus och därmed dennes inflytande och påverkan som ska belönas. Eftersom utmärkelsen går till företagaren är det viktigt att hen är i huvudsak verksam i företaget.
 • Ledare & Förebild
  Exempel på det är att företagaren tar samhälls-ansvar och/eller deltar i lokal-samhället och/ eller har påverkat politiken till godo för andra/ företagare i regionen och/eller uppmuntrar mångfald.
 • Kreativitet & Innovation
  Exempel på det är att hen gjort något nytt inom sin bransch, utvecklat en befintlig produkt och/eller banat väg för nya sätt med sitt företagande.
 • Lönsamhet & Tillväxt
  Med god lönsamhet avses att den är långsiktigt stabil eller att man har återinvesterat i företaget för fortsatt tillväxt. Företagets marginal ska jämföras med andra i samma bransch, inte med alla andra branscher.
 • Formella krav
  Inte ha några betalningsanmärkningar i närtid. Betalningsanmärkningen ska ställas i relation till verksamheten. Företagaren får inte nyligen vara dömd i domstol.
 • Lokala förutsättningar
  • Säte i Västerås
  • Kunna uppvisa minst 2 ”hela” bokslut innan 1/1 det året ÅF utses.
  • Företagaren, som person/ledare, betydelse i/för samhället/Västerås

Möjligheter

Som nominerad och eventuell vinnare kan man förvänta sig ett massmedialt genomslag, ökade affärs-möjligheter och ett medlemskap i Företagarna med alla förmåner som bonus. Årets Företagare delas ut på lokal, regional och nationell nivå. Alla kandidater granskas noga och vår samarbetspartner UC kontrollerar att de mätbara kriterierna är uppfyllda. Priset delas ut för att synliggöra företagare som, genom sitt engagemang och entreprenörskap, utmärker sig och jobbar hårt för att driva och utveckla sina verksamheter och göra bättre affärer. De lokala vinnarna går vidare till en regionfinal vars vinnare efter ett gediget arbete under året slutligen tävlar om att bli ”Årets Företagare i Sverige”. Vinnaren koras under en gala i Stockholms stadshus. Årets Företagare har en lång historia, precis som Företagarna.

Juryn

Camilla Massaro – Ägare Massaro Moments
Karin Kaibel – Ägare EPIS AB
Patrik Ådemark – VD/Ägare Ådemark Ekonomi i Västerås
Thomas Gislerud – VD/Ägare Gislerud Carpets
Anders Råberger – Ägare Norén & Lindholm
Josefin Nilsson – Ägare JN Design
Sophia Eliases – VD/Ägare Stylistshopen Sverige

Årets företagare utses av: