Årets företagare

Årets företagare utses av Företagarna Västerås och delas ut till den företagare som under året utfört prestation i samhället/näringslivet/Västerås och som genom sitt sätt att vara fungerar som en förebild för andra företagare.

Priset delas ut för att synliggöra företagare som, genom sitt engagemang och entreprenörskap, jobbar hårt för att driva och utveckla sina verksamheter och göra bättre affärer. Utmärkelsen Årets Företagare har en lång historia, precis som Företagarna. Årets Företagare delas ut på lokal, regional och nationell nivå.

De lokala vinnarna går vidare till en regionfinal vars vinnare tävlar om att bli Årets Företagare i Sverige. Efter ett gediget arbete utses slutligen vinnaren under en gala i Stockholms stadshus.

Kriterier

Varje punkt nedan bedöms och betygssätts som sedan sammanvägs. Allmänheten bereds möjlighet att rösta och utgör en juryröst.

 • Äga företaget/verksamheten
  Man ska ha majoritetsägande. Det går bra med finansiärer om ägaren är näst största ägare.
 • Aktivt driva & huvudsysselsättning
  Det innebär att man ska ha företaget som sin huvudsakliga sysselsättning. Det är företagaren som är i fokus och därmed dennes inflytande och påverkan som ska belönas. Eftersom utmärkelsen går till företagaren är det viktigt att hen är i huvudsak verksam i företaget.
 • Ledare & Förebild
  Exempel på det är att företagaren tar samhälls-ansvar och/eller deltar i lokal-samhället och/ eller har påverkat politiken till godo för andra/ företagare i regionen och/eller uppmuntrar mångfald.
 • Kreativitet & Innovation
  Exempel på det är att hen gjort något nytt inom sin bransch, utvecklat en befintlig produkt och/eller banat väg för nya sätt med sitt företagande.
 • Lönsamhet & Tillväxt
  Med god lönsamhet avses att den är långsiktigt stabil eller att man har återinvesterat i företaget för fortsatt tillväxt. Företagets marginal ska jämföras med andra i samma bransch, inte med alla andra branscher.
 • Formella krav
  Inte ha några betalningsanmärkningar i närtid. Betalningsanmärkningen ska ställas i relation till verksamheten. Företagaren får inte nyligen vara dömd i domstol.
 • Lokala förutsättningar
  • Säte i Västerås
  • Kunna uppvisa minst 2 ”hela” bokslut innan 1/1 det året ÅF utses.
  • Företagaren, som person/ledare, betydelse i/för samhället/Västerås

Möjligheter

Som nominerad och eventuell vinnare kan man förvänta sig ett massmedialt genomslag, ökade affärs-möjligheter och ett medlemskap i Företagarna med alla förmåner som bonus. Årets Företagare delas ut på lokal, regional och nationell nivå. Alla kandidater granskas noga och vår samarbetspartner UC kontrollerar att de mätbara kriterierna är uppfyllda. Priset delas ut för att synliggöra företagare som, genom sitt engagemang och entreprenörskap, utmärker sig och jobbar hårt för att driva och utveckla sina verksamheter och göra bättre affärer. De lokala vinnarna går vidare till en regionfinal vars vinnare efter ett gediget arbete under året slutligen tävlar om att bli ”Årets Företagare i Sverige”. Vinnaren koras under en gala i Stockholms stadshus. Årets Företagare har en lång historia, precis som Företagarna.

Juryn

Tiina Magnusson – VD/Ägare Salong Aqva
Ursula Werlander – VD/Ägare Ursulas Fest och Bröllopskläder
Bob Pettersson – Ägare Svensk Fond och Försäkring
Patrik Ådemark – VD/Ägare Ådemark Ekonomi i Västerås
Anders Råberger – Ägare Norén & Lindholm
Zahar Zvensson – Ägare Zizeron
Sofia Lundblad – VD/Ägare Senseomind
Camilla Massaro – Ägare Massaro Moments

Årets företagare utses av:

image/svg+xml

Nominerade

Sigholm Tech AB

Med sina digitala lösningar effektiviserar det kreativa konsult- och teknikbolaget Sigholm Tech processerna hos energiföretag för ett mer hållbart samhälle. Niclas är också mannen bakom gamingeventet NorthSpawn där barn, ungdomar och vuxna spelar och umgås. Sigholm Tech är en innovativ samhällsbyggare med siktet inställt på en bättre värld.

SN Fordonsinredning AB

SN Fordonsinredning jobbar nära sina återförsäljare och slutkonsumenter med uppdragen att inreda och specialbygga fordon. Mångårig erfarenhet och spetskompetens hos medarbetarna ger kunderna trygghet och kvalitet. Chatarina Claeson bygger sitt företag med ledord som medkänsla, omtanke och service. Och som de själva säger: ”Vi bygger på allt som rullar”.

Imperia fastigheter AB

Niclas Ericsson är en entreprenör med förmåga att bygga, förvalta och utveckla fastigheter. Allt med fokus på hållbarhet och innovativ teknik som förenklar för hyresgästen. Imperia fastigheters vision är att skapa en attraktiv stad att bo och arbeta i, i samklang med natur och miljö. De är i högsta grad delaktiga i utvecklingen av framtidens Västerås.

Rösta här

Röstningen är avslutad

Information

 • Du kan rösta en gång per priskategori.
 • Röstningen avslutas den 24 februari 2020.